Remedy cheilitis - Cara Pilih Satu Betul?

Remedy cheilitis - Cara Pilih Satu Betul?
Sudut cheilitis bukan sahaja menyakitkan tetapi sama memalukan juga. Terdapat banyak ubat-ubatan untuk penyakit kulit ini yang boleh didapati di kedai-kedai farmasi. Malangnya ubat-ubatan ini hanya memberikan kelegaan ringkas dan tidak mampu untuk membasmi penyakit ini sepenuhnya supaya dalam banyak cara ia adalah lebih baik untuk menggunakan ubat cheilitis semula jadi.
Cheilosis, kerana masalah ini juga dikenali, yang paling sering berlaku disebabkan oleh yis atau jangkitan bakteria (kadang-kadang kedua-duanya) yang dengan mudah boleh merebak dan memburukkan lagi jika tidak dirawat pada masa. Ia adalah sangat kompleks untuk menangani sebagai penyakit kulit kerana kebanyakan orang tidak mengetahui dan mereka tidak tahu bagaimana untuk menghadapinya dengan cara yang sesuai.
Terdapat sebab-sebab yang banyak yang boleh menyebabkan cheilitis sudut, antara yang paling biasa ialah: sakit-pemasangan gigi palsu, kuku menggigit, menghisap ibu jari, bibir pecah-pecah, dan kekurangan vitamin. Sebaik sahaja punca punca sebenar didapati ubat yang sepatutnya boleh digunakan. Yang ubat anda akan menggunakan bergantung kepada pilihan peribadi dan juga sebagai punca masalah.
Jika puncanya ialah jangkitan bakteria, maka permohonan krim antibiotik topikal mungkin penyelesaian terbaik, dan jika puncanya ialah bibir pecah-pecah, maka penggunaan tetap salap bibir mudah atau Vaseline juga akan membantu. Jika punca Perleche adalah jangkitan yis maka permohonan krim anti kulat akan membantu dan jika masalah itu berlaku kerana gigi palsu tidak pas, maka refitting gigi palsu dan kegunaan harian larutan antiseptik akan membantu.
Selain rawatan perubatan, membetulkan tabiat buruk anda, menjaga kebersihan diri anda, diet yang betul dan sihat juga boleh membantu anda untuk menghilangkan masalah ini selama-lamanya. Untuk membasmi cheilitis sudut seseorang perlu tahu tentang punca dan kemudian berusaha memadamkan dari kehidupan anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar